I dette videoforedrag – det femte i serien ”5 minutter i tolv” – kan du blive lidt klogere på, hvorfor Power to X IKKE er dén teknologi, der kan bringe Danmarks klimamål i hus – endsige give unge og vi ældres børn og børnebørn en tålelig planet at leve på.
Af Gordon Vahle, Klimaklog
Senest opdateret 17. marts 2023
Power to X - altså brændstoffer fremstillet ud fra vedvarende (grøn) energi udgør en væsentlig del af forudsætningerne for at nå vores klimamål. Men de giver IKKE mindre CO2; de bliver er ikke klar; og de er vildt bøvlede at håndtere. Så vi skal ikke bruge vores energi på dem - hverken den mentale eller vedvarende. Bliv klogere på Power to X i denne video.
For at forstå, hvorfor påstande om Power ti X’s fortræffeligheder ikke holder vand, må du dog også selv gøre en indsats. Du bliver nok nødt til at bruge ti minutter mere end de afsatte fem, hvis du skal være ekspert på Power to X. Videoen varer et kvarter. KLIK HER eller på billedet or starte den.
Men du kommer nok også til at gå på kompromis med nogle af dine forudfattede meninger, og jeg advarer på forhånd: Videoen indeholder kemiske ligninger!! Kemi og Power-to-X hænger uløseligt sammen. Men rolig, nu... Jeg tager dig lidt i hånden og guider undervejs.
Få videoforedragene live
Videoforedrag har dog en ulempe. De er énvejs. Man kan ikke stille spørgsmål, afbryde og diskutere undervejs. Hvis du vil have mere og bedre viden, kan du derfor bestille foredragene live. Så er du også fri for at se mig fumle med teknikken,
Kontakt mig på klimaklog-at-sciencejournalist.dk, så finder vi ud af betingelserne. Hovedtanken bag klimaklog.dk er fortsat, at formidling af klimaviden for mig er ’con amore’, men jeg vil og kan på den anden side heller ikke sætte penge til på det.
PtX i punktform
Dette videoforedrag om PtX har følgende hovedpunkter:
* ’Power to X’ er forskellige brændstoffer (X), der bliver fremstillet ud fra el (Power). Sidstnævnte skal naturligvis helst være af den vedvarende slags, dvs. skabt af sol og vind.
* Mange af disse brændstoffer udleder nøjagtig lige så meget CO2 til luften som fossile brændstoffer!! Hvis elektriciteten stammer fra sol eller vind, tærer de ikke på Jordens lager af kulstof – C, og derfor er de selvfølgelig ikke HELT så slemme som de fossile brændstoffer.
* Der findes også brændstoffer, der ikke udleder CO2, når de forbrændes. Dem er der andre problemer med. Først og fremmest har vi ikke udviklet teknologier til at fremstille, opbevare og bruge dem i tilstrækkeligt omfang og til en overkommelig pris.
* Vi har inden for en overskuelig fremtid – dvs. mens vi stadig kan nå at forhindre, at alt for mange tippingpoints løber løbsk på én gang – slet ikke vedvarende energi nok til både at bruge den til PtX (som bruger enormt meget el) og til alt det andet, vi skal bruge den til!
* Vi skal stoppe politikerne i at foreslå PtX og andre ufærdige teknologier som løsning på klimaproblemerne. Teknologierne er ikke udviklet endnu. De er utilstrækkelige, og de lægger beslag på den vedvarende energi, vi har så meget andet at bruge til – og de udleder i sidste ende omtrent lige så meget CO2 som de fossile brændstoffer, de erstatter.
I videoen er der brugt informationer fra Energiforskning.dk, Energy Supply og Wikipedia.
De fleste illustrationer er lavet af klimaklog.dk. Lejrbål-billedet er lavet af Clker-Free-Vector-Images fra Pixabay